„A zene számomra olyan, mint egy infúzió” – bemutatkozik a HEGY

Square

Füzér Donátot, a HEGY Music alapítóját kérdeztem a csatorna apropóján célokról, műfajokról és az evangelizációról.

Mi a célod a HEGY csatornával? Miben hoz újdonságot a korábbi keresztény zenékhez képest?

A HEGY egy keresztény könnyűzenei csatorna, amely újszerű hangzásokkal próbál rád hatni, hogy közelebb kerülj Istenhez, és jobban megismerd saját magad.

Az evangelizálás is nagyon fontos, hogy bevonzzon nem hívő embereket is, és találkozzanak hitigazságokkal, megismerjék azt, hogy Istennel is bátran lehet kapcsolatba kerülni, kérdéseket feltenni Neki!

Mik a szempontok annak eldöntésére, hogy mi az a zenei stílus, amit meg lehet keresztelni és mi az, ami viszont már sok egy Istent magasztaló szöveghez? Gondolom, haevy metál számok azért nem lesznek.

A stílus nehezen kategorizálható, az biztos, hogy változó lesz a paletta! Heavy metál nem fog megjelenni a csatornán, inkább maradnak a lágyabb akusztikus hangzások, illetve az elektronikus vonal.

Lorettó litánia feldolgozása 
– klasszikus dallam, új hangzás

És mi a szempont a döntésnél, hogy elfogadható-e a stílus vagy sem? A liturgiában a gregoriáné a főszerep (SC 116), de egy ilyen evangelizációs, preevangelizációs csatornánál talán élhetünk – a helyes értelemben vett – inkulturációval.

Minden, ami Istent dicsőíteni tudja vagy segíthet az Úrral hangolódni, az elfogadható és használható!

Létezik keresztény metál banda, és biztos vagyok, hogy az Úr tud ilyen stílusban is megérinteni embereket! A HEGY Music csatorna ellenben más stílusokkal, hangzással próbál hatni a hallgatókra! A lényeg: mindig Isten legyen a középpontban!

A szív bőségét szólja a száj, és talán a zenében úgy is lehet fogalmazni, hogy: a szív bőségéből ered a zene. Én bízom abban, hogy amíg bennem az imádságos lelkület megvan, és a célom az Isten országának építése, addig nyugodtan elrugaszkodhatok a zenében is, és olyan stílusokban is írhatok számot, ami keresztény körökben egyáltalán nem megszokott! Az Szentlélek ott fúj, ahol akar, lehet, ezeken a zenéken keresztül szólít meg olyan embereket, akik még nem mondtak igent Istenre.

Meghívás a szemlélődésre

Mit gondolsz, mi az összefüggés a zene és a hit között? Hogyan segíthet a lelkiéletben, növekedésben?

Izgalmas kérdés! A hit fejlődése nagyban hallás által történik meg. A zene számomra olyan, mint egy infúzió, amin nem mindegy, mi áramlik! A csatorna által szeretném a hit növekedését elősegíteni, illetve lelki megnyugvásra, békére hangolni a hallgatót.

Endrédy Balázs